Tehát itt van néhány tipp, hogyan tedd szebbé és különlegesebbé fingerboardod. Ha legalább egy tanácsomat megfogadod, akkor a többiek mind nézni fognak, hogy a tied milyen különleges, nekik meg sima szarjuk van. Jó festegetést-pénzköltést!

Fingerboard beüzemelés / tuning.

A fingerboardok tuningja, és a megvétel utáni beüzemelés leírása.

 

 

Griptape:

 

A griptape a gördeszka lapjának meghatározó összetevője. Ez határozza meg a tapadást mind az igazi, mind az ujjgördeszkánál. Ha a TechDeckes vagy más gagyi grip elkopik, és már alig tapad a fingerboard a kezedhez, akkor az első dolog, hogy kapard le a lapról (persze nem kell addig várnod, amíg szétkopik, ahogy megvetted a deszkát, rögtön csináld meg). Ehhez használj vésőt vagy kiélezett csavarhúzót. Nyomd bele a maradék smirglibe, és szabályosan kezdd el kaparni, mindaddig, amíg nem látod meg a műanyag tetejét. Ezt végezd el az egész lapon. Kaptál egy pucér műanyagdarabot, aminek az alján van egy gördeszkás márka logója. Ezzel vajon mit lehet kezdeni, és hányféleképpen?

 

A legegyszerűbb módszer, ha bemész a Speedbe vagy a Zone-ba, és veszel 2000 Ft-ért egy egész gördeszkalapra való smirglit. Ha nem vagy ilyen hülye :D, vagy egyszerűen nem vagytok annyian a csapatban, hogy fel tudjátok használni, akkor egy agyafúrtabb megoldás ha utánakérdezel a maradéknak, és szép fejet vágsz, hogy adjanak neked egy kicsit. Vagy, ha veszel gördeszkalapot, ahhoz általában jár grip is. A maradékot itt is elkéred. Majd ugyanúgy teszed rá meztelen fingerboardodra, mint az igazira: elsimítod, majd csavarhúzóval meghúzod az oldalát, hogy látszódjon a lap, és addig reszeled csavarhúzóval, míg le nem jön a felesleg. Természetesen ez a legjobb megoldása griptape tuningodnak, mivel ez erős smirgli, és nem olyan drága, amit külön lehet kapni (ha lehet kapni) a boltokban.

Ha nem mész el gripért a Speedbe, akkor muszály lesz a sima smirglipapírokból választanod. Mondjuk ez nem probléma, hiszen ezekből több szín létezik, és vannak pont olyan erős vagy még erősebb szemcséjű smirglipapírok. Fogj egy erősebbet, vágj ki egy akkorát, mint a fingerboardod, és pillanatragasztóval ragaszd oda. Sokáig nyomkodd, mert ha nem fogja meg a ragasztó, akkor 3 mm vastag rút réteg lesz a deszkád tetején, ami nem a legjobb. De ha jól csináltad, akkor olyan lesz, mint a Speedes öntapadós. Ez a legpénztakarékosabb módszer, de ha ez sem elég neked, akkor kezdd el színezni!

Igazából gripet festeni/fújni nagyon macerás művelet. A ráfújandó alakzatról sablont kell készítened (lásd: griptape cikk). Ha ez megvan, erősítsd valahogy nagyon szorosan a griphez. Itt nagyon el lehet szúrni, mert a legkisebb kihajlásnál befolyik a festék, és az ábrád kivehetetlen lesz. Szóval ezt bátraknak ajánlom. Még mi is kísérletezünk vele. Itt nagyon fontos, hogy ne közelről veresd. Olyan magasságból fújd, hogy a festék épp hogy meglátszódjon rajta, méter vagy magasabb magasságokból fújd mindenképpen. Először szerintem ne a lapodon próbáld ki, hanem egy papírlapra, vagy kisebb grip darabra. Ha azon jól sikerült mehet élesbe. Sok szerencsét!

Mint előbb említettem, vannak boltban kapható griptape-ek is. A legismertebb smirglituningoló cég a Riptape. Ez drága mulatság. Három kis darabka griptape majdnem 6 euró! És sajnos nem tapad annyira, mint a Speedes (bár ezt csak sejtem, mert úgy csinálják nehogy felsértse a kis ujjadat hehe). Szóval ne vegyél semmiképpen semmit, te magad csináld! Az a legolcsóbb, és még büszke is leszel magadra. Ja és menj el a legközelebbi Speedbe vagy Zone-ba, és csövüld el a maradékot.

 

 

Lap:

 

Ehhez nem tudok sokat hozzáfűzni, annyit tehetsz lapod jobbá tételéhez, hogy fogsz egy vékony alkoholos filcet, és az oldalát a lapnak, ahol nincs grip és nincs grafika, tehát a kilógó műanyagot befested vele. Így fekete lesz, vagy amilyet akarsz.

A másik ötlet, hogy csinálj neki nagyobb hajlításokat. Emeld gyertya vagy öngyújtó fölé kis lapodat függők és egyéb nélkül. Hagyd melegedni, és időnként nézd meg, hogy puhább lett-e a műanyag. Ha igen, valamilyen kesztyűs kézzel markold meg a forró műanyagot, és hajlítsd meg. Aztán hagyd lehűlni. Ez a legveszélyesebb tuningfajta, vigyázz a kezedre! És lehetőleg ne lélegezd be a forró műanyag gőzét. Mellékhatás, hogy lapod feketébb lesz a koromtól :D, de ha a lap alapból fekete, akkor nincs gond. Valószínűleg megéri, mert nagyobb hajlításokkal nagyobbat tudsz pattintani. Szerintem próbáld ki egy kopottabb lapoddal, legalább adsz neki egy kis színt :D.

Ja és nagyon fontos: ezt a meghajlítást csak és kizárólag griptapetől megszabadított lapon próbáld, mivel a grip megolvad!!! (A griptape leszedési technikájáról: lásd Griptape bekezdés.)

Ha szeretnél jobbat, mint a TechDeck, akkor keress rá ezekre a címszavakra: Berlin Wood, Blackriver-ramps? Ezek többrétegű falapos deszkákat készítenek, a Berlin Woodról tudom, hogy 5 rétegű. Természetesen sokkal jobbak a hajlításaik, azaz a konkávjaik, emiatt könnyebb őket pörgetni. Nem jár hozzájuk grip, emiatt hasznos lehet az előző bekezdés. Áruk magas, 5000 Ft körül van egyetlen lapocska, de megéri. Sokkal jobb a többinél, 10-ből 9 profi falapos fingerboarddal nyomul.

 

 

Függő:

 

A függő egy újabb nagyon fontos része deszkádnak. Ez is látszik még felülről, így fontos a kinézet. Először is szereld le. Majd szedd szét a legkisebb darabjaira. Aztán menj el a spray-boltba, és vegyél magadnak egy megfelelő színű spray-t. Ez után vegyél magadhoz ragasztószalagot, és a menetére tekerj rá egy réteget, ez által a menetet nem fújod össze, így továbbra is gurulni fog a deszkád. Fújás előtt vegyél föl gumikesztyűt, hogy tiszta maradjon a kezed. Fogd meg csipesszel vagy a kesztyűs kézzel a leragasztott menetet, és kezdd el fújni. Azt ajánlom, hogy kb: 40 cm-ről fújd, de ne túl vastagon, épp akkora kis pöttyintéseket, hogy színt kapjon mindenhol a függőd. Várj pár percet, ez után újra vigyél fel egy előzőhöz hasonlóan vékony réteget. Ez a réteg már mindenhol fedje színnel a függőt. Ez után vagy megvárod kezedben a spray-n feltüntetett száradási időt, vagy satuba/egyéb kis résbe befogatod. Nagyon vigyázz hogy a még száradó függő ne essen ki a tartó helyéből, mert akkor poros, fűrészporos lesz, és kezdheted elölről (sajnos ezt már 2x tapasztaltam). Ha minden jól ment, akkor vedd le a függőket, és húzd le a menetről a ragasztószalagot. Ezzel kész is volnánk. Még annyit, hogyha azt tapasztalod, hogy nem csúszik a függőd, akkor a legfelső festékréteget, amin grindolsz azt reszeld le. Egy ilyen festés nálam 1-1,5 hónapot bír. A TechDeckes függőfestés több ideig bírja mondjuk, de a saját készítésűnek is megvan az az előnye, hogy olyan színt csinálsz, amilyet akarsz.

 

 

Kerekek:

 

A kerekeket hagyd békén. Ha befested alkoholos filccel, akkor az 1.lekopik, 2. mindenhol nyomot hagy. Szóval szereld át a packban lévő tartalék kerekeket, és elégedj meg ezzel.

 

Amikor megveszed a fingerboardodat, a hozzá kapott kerekeken kis kiálló bütykök lehetnek, amiktől nem gurulhat a deszkád. Ez azért van mert a kerekeket tömegesen készítik egy táblán, ahova ezekkel a kis pöckökkel kapcsolódnak a kerekek. Mivel a Tech Deck a kis bütykök eltávolításáról nem gondoskodott, távolítsd el te! Legegyszerűbb, ha körömreszelővel szimplán lekaparod. Ezek után már gurulni fog a kereked úgy, ahogy kell! Ezeknek a bütyköknek az eltávolítása csökkenti a valószínűségét annak, hogy lap menjen a kerekedbe, azaz ilyen mint a képen :)

 

 

 Ezek drágák, 10-20 dollár között van az áruk, és még ide is kell szállítaniuk, mivel itthon aligha kapni ilyet. (Ha valaki látott már ilyeneket itthon, az feltétlenül szóljon! :D )

Ha valaki kíváncsi ezek kinézetére és árára, akkor látogasson el a www.flatface.vze.com-ra,Ha jobb kerekeket szeretnél, akkor is tudok segíteni! Vannak már fingerboardkerék-gyártó cégek. Ilyenek a Winkler Wheels, a Substance, és a Flatface. Ezek szinte csapágyazott fingerboard kerekeket gyártanak, kis fémgyűrűket tesznek a csapágy igazi helyére, így körülbelül ugyanazt a hatást érik el. Ráadásul gumiból vagy egyéb nagyon jól tapadó és guruló anyagokból készülnek eme guruló részletei fingerboardunknak. Ezek isteni jók, csak szintén vagy a www.usfbshop.co.nr weboldalra. Ezeket megéri megvenni, hiszen javítják a fingerboard gurulási képességét, és a feeling sem ugyanaz.

 

 

Pogácsák:

 

A pogácsák olyan kisméretű, puha hengerek, amik a felfüggesztés laza fordulását biztosítják. A csináld magad elv itt is, mint mindenhol beválik: fogj egy vékony rézvezetéket, amin van burkolat + egy éles kést vagy bicskát. 5 centivel a vezeték vége előtt körben vágd el a vezeték burkolatát, és húzd le róla. Ekkor szeletelj akkora karikákat, mint amekkora a TechDeckes pogácsa. Egyenesen vágd, mert ha ferde a pogi teteje, akkor a függő dőlni fog, vagy akár a kerék se fog leérni.

A bolti megoldás pedig a legnagyobb emberi hülyeség. ?Speciális anyagból? készült pogácsaszettet kaphatsz 2 dolcsiért. Szánalmas, csináld magadnak. Deszkád puhább lesz, nem olyan kemény, mint a TechDeckes pogikkal. Sokkal jobb érzés így fingeroardozni.


 

 

 

Lap:

Ezt én találtam ki.Ha elkopot a fb alja a sok grind-tól akkor van a neten egy csomó kép a fingerboard aljáról pl: bemész az oldalunkon a márkák közé katt az egyikre ott bejön egy másik oldal Azt a képet kinyomtatod és kicsi pillanatragasztóval odaragasztod.De ez ugye így még szar mert csak egy papír látszik.Ezért celuxal leragasztod de úgy hogy ne látszodjon hogy ráragasztotad szépen hajszárítóval melegítsd meg hogy a buborék ki menjen alóla. És voala kész! Írta:  Sanyi [st]

 

 

 

 

 

 

 


Oldalmenü
Szavazás
Milyen az oldalunk az új dizájnal?
Jobb mint volt
Elmegy
Nem olyan jó
Szarabb mint volt
Diavetítő
Naptár