Running man: Ezt a trükköt még Sanyi találta ki. Nem is igazán trükk de jól néz ki! Pl.: filmek készítésekor naon jól néz ki. A mutatóujjaddal és a középsőujjaddal úgy teszel mintha futkároznál de közben ott van a hüvelykujjad és a  mutatóujjad között a deszka. Ha meguntad egyszerüen odadobod a kezed elé a deszkát (lehetőleg lappal felfelé :D) és skating!

 

Ollie:

Az ollie, mindennek az alapja. Először is pattintsátok le a deszka hátulját. DE ne az első ujjatokat vegyétek le a deszkáról, hanem a hátsót! Ez úgy fog kinézni, hogy a mutatóujjatokkal toljátok a deszkát a levegőben, a középső ujjatok pedig 1-2 mm-rel a deszka fölött lesz (profibbak már a hátsó ujjukat rajta tartják). Érkezésnél valószínűleg a gyűrűsujjatok rá fog csúszni a deckre, de ez nem probléma, ha még kezdő vagy. Később próbáld úgy, hogy ugyanúgy 2 ujjal érkezel vissza a deszkádra. Na, még egyszer: pattintasz, a hátsó ujjad picit felemeled, de az elsőt RAJTA tartod. Nehéz lesz megállni, hogy ne az elsőt vedd el, de ez van. Jó gyakorlást

 

Ollie

Shove-it: 

 

A shove-it egy egyszerű trükköcske. Annyi az egész, hogy a középső ujjaddal hátralököd a deszka hátulját, ekkor pedig egész kicsit felemeled a mutatóujjadat (2-3 mm). Amikor a deszka pörgött 180 fokot, akkor a mutatóujjadat visszanyomod a deszkára, és kész.

 

 

Shove-it

 

Tailslide:

 

A legnehezebb slide, úgyhogy ehhez magyarázatnak kell társulnia. Sima ollie pozíció az ujjaknak. Olliezol, és fordítasz a deszkán 90 fokot. Lenyomod a hátulját, ekkor (fontos) nem a pattintó ujjaddal, hanem a gyűrűsujjaddal nyomod rá a tailt a csúszófelületre. Aki háromujjas, annak ez hanyagolható információ. Két ujjal nehezebb, de sokkal szebb, ha gyakorlottabb vagy, és biztosabban tudod az olliet, akkor sikerülni fog így is. Ja és a 180-at nem árt tudni hozzá.

 

TailSlide

Kickflip:

 

Na, ez már kemény dió. Én is nehezen jöttem rá, hogy hogy kell csinálni. A hátsó ujjadat tedd a tail teteje mellé, úgy, hogy közelebb legyen egy kicsit hozzád. A mutatóujjad pedig merőlegesen a lapra, elöl, a csavarok mögött van, úgy, hogy az ujjad végével pont érezd a deszka távolabbi végét. Pattintás, és a mutatóujjad fölső ujjpercével húzd meg magad felé a deszka elejét, és egyben rúgd is le azt. Ekkor elveszed a kezed. A deszka kipörögi a flipet, és ráérkezel. Nagyobb pattintással értelemszerűen a fliped is magasabb lesz, és próbáld gyorsan pörgetni, hogy még a levegőben elkapd, és onnan nyomd vissza a földre.

 

 

KickFlip

 

Varial kickflip:

 

A varial kickflip egy pop-shove-it és egy kickflip összevonva. Megrúgod a pop-shove-it-ot, és amikor a deszka pörgött úgy 40 fokot, akkor a mutatóujjaddal határozottan húzd meg a deszka elejét, így bepörgi a flipet is. Tehát told előre a kezed. A pop-shove-it-ot lassan rúgd meg, különben a deszka túlpörög, és abból sajnálatos módon 360 flip lesz. Ha a kezeddel a deszka után fordulsz, akkor backside flipet (BS flipet) kapsz eredményül.

 

Varial KickFlip

 

Heelflip:

 

A heelflipnél a deszka magadhoz közelebb eső felére úgy teszed rá a pattintó ujjadat, hogy a hajlat leges-legalsó pontján legyen. Így nem fog varialba pörögni. Az első ujjad a lap elején, az első csavarok mögött, középtájt legyen (a lap szélességének szempontjából). Lepattintod, és az első ujjadat előre és egyben a deszka távolabbi fele felé mozgatod. A kezeddel együtt. Ekkor vissza kell szedni a kezedet, mert teljesen elmegy a deszka fölött. Így rá tudsz érkezni szépen.

 

HeelFlip

Varial heelflip:

 

Ez tulajdonképpen egy frontside heel, csak itt nem fordulsz a kezeddel a deszka után. A hátsó ujjad a tail tetején van, az első pedig a deszka tőled távolabb eső szélén, elöl. Frontside shove-itot pattintasz a hátsó ujjal, az első ujjaddal pedig látványosan húzd magad felé a deszka elejét. Ettől lesz szép trükk. Fakieben ajánlom gyakorolni, mert úgy 1. hogy magasabb, 2. meg gyönyörűen pörög. Tényleg, az egyik legszebb trükk, ajánlom mindenkinek. Ha kezeddel a deszka után fordulsz, akkor frontside heelflipet (FS heelt) kapsz eredményül.

 


Varial HeelFlip

 

 

Frontside kickflip:

 

A mutatóujjadat tedd a deszka elejére, és annak is a hozzád közelebb eső felére. A hátsó ujjad a tail legfölső pontjánál kicsivel lejjebb, szintén közelebb hozzád helyezkedik el. Ekkor lepattintod a deszkát, de úgy, hogy kezdj el vele fordulni. Indulj el már pattintásnál frontside-ba. Majd, picit hardfliphez hasonló módon húzd meg a flipet is, és csuklóból forduld be a frontsideot. Ez szerintem nagyon stílusos, és jól néz ki. Kickflip noseblunthoz és tailslidehoz elengedhetetlen trükk. Fakieben szintén gyönyörű, csak akkor half cab flipnek hívjuk.

 

360 kickflip:

 

A 360 flip ugyanolyan, mint a varial kickflip, csak a 360 pop shove-it-ot erősebben rúgod meg. A középső ujjadat tedd a tail tőled távolabb eső sarkára, így rúgod a 360 shove-it-ot. A mutatóujjad pedig a deszka magad felé eső sarkán van, az első csavarok mögött. Ekkor a középső ujjaddal megpattintod a 360 shove-it-ot, a kickflipet pedig megrúgod normálisan. Kicsit nyúlj alá a deszkának, így szépen meg tudod rúgni. Hagyod pörögni, ahogy kipörgött 270-et, ráteszed a kezed, addig még pörög 90-et, és hálát adsz Nekem, hogy megtanítottalak rá.

 

Kickflipből grind-ok:

 

Csak akkor kezdd el, ha már tökéletesen vagy majdnem tökéletesen tudsz kickflipet. Most kezdd el azt gyakorolni, hogy kickflipből manualba vagy nose manualba érkezel. A manualba érkezést úgy lehet elérni, hogy a flipet olyan 45 fokos szögben pörgesd a talajhoz képest, így a deszka kicsit függőlegesebben fog repülni, és szépen hátsó kerékre érkezik. Nosemanualhoz pedig az előredöntött flip jelent megoldást. Na most jön a nehezebbik fele: egyenesen ráflippelsz a grájndolni való tárgyra, és manualba vagy nose manualba érkezel, ahogy gyakoroltad. S lőn kickflip-nosegrind vagy kickflip-5-0. A kickflip-50-50-t ugyanígy csinálod, egyenes flip, és érkezés. Ha a deszka elfordul valamerre, akkor csináld azt, hogy megpróbálod az ellenkező irányba fordítani, tehát képzeld el, hogy most mondjuk egy FS flipet vagy egy varial kicket akarsz. Így ki lehet egyenesíteni.

Nem megy a kickflip-crooked? Semmi gond, itt a megoldás! Képzeld el, hogy kickflip-noseslide-ot akarsz. De nem fordítasz rajta annyit, és rögtön kickflip crooked lesz belőle.

 

Kickflipből bluntok:

 

Ha tudsz kickflipből manualt, akkor ez egy következő lépés lesz. A lecsúszandó tárgyat először magadhoz képest merőleges pozícióba helyezd. Indulj el a deszkával a tárggyal párhuzamosan. Amikor odaértél hozzá, pattintsd a kickflipet, és fordulj vele 90 fokot, így a tárgyat bluntban tudod lecsúszni. Amikor kipörgött a flip, akkor érkezz a deszka hátuljára, így szépen felemelkedik a nose, és szép bluntslide-od lesz. Ha ez így megy, akkor fordítsd vissza az elemet, és csúszd normálisan. A kickflip noseblunt is ugyanilyen, csak itt próbálj 'nose manualba' érkezni.

 

 

 

Kickflip underflip:

 

Az underflip egy rettentő vicces trükk. Ha tudsz jól kickflipet, akkor nagyon egyszerű, viszont viszonylag magas kickflip kell hozzá (kb.10 centis). Megrúgod a kickflipet nagyon erősen, így gyorsan tud majd pörögni. Viszont nem emeled fel a kezed, legalábbis nem annyira. Ott van a középső ujjad (azaz a hátsó ujjad, amivel pattintottál ugye). Azzal visszapöccinted a deszkát, tehát belenyúlsz a gyorsan pörgő flipbe, és a kezedet felfelé húzva eltalálod a deszka szélét, hogy szépen egyenesen pörögjön a második flip is. Ez a flip értelemszerűen ellenkező irányban forog az első flippel. Ha nem tudsz még annyira jól visszarúgni, akkor kipörög mindenféle varial flipekbe, ami nem néz ki olyan jól.

 

 

Impossible:

 

Ez, mint tudjuk, egy 360 pop shove-it ujjal kísérve. A tailt itt lassan pattintod meg, és kíséred az ujjaddal. A  hátsó ujjadat jobban fektesd rá a deszkára, hogy a lap ne pörögjön le róla. Az első ujjad sima ollie állásban van. Nagyon egyszerű, és szép trükk.

 

 

 

Front foot impossible:

 

Nem nehéz.

Ollie állásban vannak az ujjaid, és olliezol. Amikor a levegőben vagy, akkor a nose-t lenyomod, és elveszed a pattintó ujjadat az útból. Amikor a pattintást elvégezted, akkor repülés vagy húzás közben told a mutatóujjadat az első csavarokra, így könnyebb lenyomni az elejét a deck-nek. Ja és a mutatóujjadat jól fektesd rá a lapra, hogy a körmöd és még vagy 1,5 centi lelógjon a túloldalon. Ez is a pörgetést könnyíti, hiszen nem fog lepörögni az ujjadról a deszka, mert ott az ujjad 1,5 centije. Tehát előrenyomtad az nose-t, így a deszka megpördül a nyomó (azaz a mutató) ujjad körül. Ráérkezel. Ha már jobban fogod tudni, akkor már nem lesz szükséged az első ujjad jelentősebb kilógatására.

 

 

 

Fakie bigspin flip:

 

Berakod az ujjaidat 360 kickflip állásba, és úgy ahogy vannak, fordítasz rajtuk a deszkával együtt 180 fokot. Ez eléggé rendellenes tartás. Na most vagy fakie 360 kickflip állásban. Megrúgod a 360 kick-et, és ahogy megrúgtad, fölemeled a kezed, visszafordítod normális tartásba (azt a 180 fokot visszafordítod), és ráérkezel a deszkára.

 

 

 

No comply:

 

Ez tulajdonképpen egy ollie, csak a hátsó ujjaddal pattintasz és húzol is. Az első (mutató) ujjadat leteszed a deszka magad felőli oldalára. A hátsó ujjaddal pattintasz, és azonnal meghúzod a deszkát, közben a mutató ujjad oldalt van. A végén ráteszed az oldalt repülő ujjadat is, és leérkezel. Ha időben és egyenesen húzod meg, nagyobbat tudsz no comply-ozni.

 

 

 

No comply kickflip:

 

A no comply-nál leírtak alapján pattintasz, de kicsit magad felé húzodd, vagyis ne egyenesen, hanem ferdén, pont mint a normális kickflipnél, csak most a hátsó ujjaddal . Így belepörgeted a flipet. Miután hagyod kipörögni ráérkezel és gurulsz tovább.

Amúgy ha rosszul csinálod a no comply-t, akkor abból gyakran no comply flip lesz. Persze ennek semmi értéke nincs, mivel nem direkt akartad.

 

 

 

Hospital flip:

 

Ehhez szépen és egyenesen kell tudnod a kickflipet. Az első dolog, hogy megrúgsz egy flipet, de csak egy szép lassút, egy felet. Ahogy meghúztad a flipet, a mutató (azaz a rúgó) ujjadat vidd a deszka alá, és a lassú flip szépen rá fog pörögni. Fontos, hogy az ujjadat a deszka első feléhez tedd, mert a fél impossible csak így tud kipörögni. Tehát kb. ráesik az ujjadra, és mivel hátul nincs ami gátolja az esésben, pörög egy fél impossible szerűséget az alárakott ujj körül, ami után leérkezel. A trükk lényege, hogy jókor és jó helyre tedd a mutató ujjadat, mivel csak így tud pontosan visszafordulni. Egy nagyon szép és különleges trükk, nagyon kevesen tudják. Ehhez képest nem a legnehezebbek közé tartozik. Nézzetek róla videókat, így amit esetleg nem sikerült megérteni, azt onnan kileshetitek.

 

 

 

 

Hardflip:

 

A hátsó ujjad a tail tetején, mint sok trükknél. A mutatóujjadat fektesd rá a lapra az első csavarok mögé, kicsit hátrébb mint kickflipnél, úgy, hogy ne lógjon belőle le semmi, de ne is lógjon túl a deszkán. Pattints erőset, különben a deszka nem fog egyenesbe érkezni, hanem a későbbi húzás után csak 90 fokot fordul. Pattintás után a hátsó ujjadat vidd be a deszka alá, az első ujjad pedig húzza föl a nose-t, egészen hátra, de közben magad felé is, hogy a deszka majdnem fejjel lefelé repüljön a levegőben. Húzáskor az első ujjadat ne csak hátrafelé mozgasd, de húzz is vele egy fél flipet, hogy a deszka a repülés magasságának csúcspontján ne fejjel lefelé legyen (ez a hiba rontásoknál), hanem már forduljon ki egy negyed flipet. Ahogy a deszka veszt a magasságából, a második negyed flip is kipörög, és szépen ráérkezel. 1 hét gyakorlás után már elkezdheted belőle tanulni a grindokat, mert ilyenkor már egész egyenes lehet a hardfliped.  

 

 

 

Kickflip late front foot impossible:

 

Még a neve is hosszú d:) Ehhez legalább 10 centis kickflip kell, ennek tudása nélkül el se kezdd. A kickflipet úgy kell megrúgnod, hogy az a pögés második felében kezdjen el erőteljesen előredőlni, ettől fog majd átforogni az ujjadon később a late front foot impossible. Tehát a fliped előre dől, tovább mint a függőleges, és ezután rápörög a rúgás után a deszka elé tett első ujjadra. Ezen aztán átpörög, és ráérkezel. Figyelj arra, hogy a deszka flipből csak egyet pörögjön, mégis erősen rúgd meg, különben nem lesz magas, és egy picit lefelé is húzz az első ujjaddal, hogy aztán a deszka át tudjon fordulni a merőlegesen is. A végén lévő front foot impinek kicsit segíthetsz az ujjaddal pörögni, és figyelj, hogy csak egyet pörögjön ez is, és ne forduljon másfele. Ügyelj a szép érkezésre is. A videó csodálatos, megnézni kötelező! 


 A többihez is lesz videó!

 

 

 

A szöveg nagy részét a
hbari.gportal.hu-ról
másoltuk Ez uttal is köszönjük az oldalnak!

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Milyen az oldalunk az új dizájnal?
Jobb mint volt
Elmegy
Nem olyan jó
Szarabb mint volt
Diavetítő
Naptár